Mainostaminen, uhka vai mahdollisuus?

Mainostaminen jakaa paljon mielipiteitä. Itse henkilökohtaisesti suhtaudun hyvin neutraalisti suurimpaan osaan mainonnasta joka ympärillämme pyörii. On kuitenkin olemassa yksi tapa mainostaa, joka inhottaa minua henkilökohtaisesti. Tämä tapa on esimerkiksi youtuben tai twitchin käyttämä, eli nähdäksesi haluamasi videon tulee sinun katsoa pätkä mainosta, yleensä 5-30sek pituudeltaan.

Lopultahan mainonnalla on tarkoituksena tuottaa rahaa jollekin taholle. Eli kun brändit mainostavat ja pyrkivät näin tuomaan tuotettaan ihmisten tietoisuuteen on silti tuo lopullinen tarkoitus tehdä lisää rahaa.

Mainonnan uhriksi voi joutua hyvin herkästi ja nykyään kannattaakin suhtautua varovaisesti sosiaalisessa mediassa pyöriviin mainoksiin.
Itse olen hairahtanut aikoinaan tällaiseen sosiaalisessa mediassa pyörivään mainokseen. Siinä mainostettiin hienoja vaatteita, kommentteja oli paljon, tuotteen sivustolla paljon seuraajia, eikä mikään vaikuttanut siltä, että kyseessä saattaa olla jokin kiinalainen halpavaate. Hinnatkin olivat linjassa vastaaviin tuotteisiin itselleni tutummissakin kaupoissa. Saatuani tuotteen oli kyseessä erittäin huonolaatuinen vaate, joka päätyi samantien kierrätykseen.

Blogissa mainostaminen

No entä sitten blogissa mainostaminen? Lähtökohtana itselläni on blogissa mainostamisessa se, etten mainosta mitään mistä itselläni ei ole kokemusta, enkä sellaista, jonka laatuun ja luotettavuuteen en pystyisi itse luottamaan. Eli jos blogistani löytyy jokin mainos, tarkoittaa se sitä, että itse käytän kyseistä palvelua. Myöskin mainostaessa on tilanteen oltava sellainen, että minä ja lukija molemmat hyötyvät siitä.

Sain yhteydenoton liittyen mainontaan hiljattain. Kyseessä oli ihan tavallinen mainonta blogin aiheeseen liittyvistä eri sivustoista. Tämän johdosta olen hieman tutkinut erilaisia mahdollisuuksia tuosta mainostamisesta ja päätin lisätä tuohon sivuun Mintoksen bannerin.

Itse olen käyttänyt Mintosta jonkun aikaa (hyvin pienellä summalla), eikä tuosta ole mitään negatiivista sanottavaa. En kuitenkaan lähde nyt enempää tekemään sivustosta arvostelua, vaan jokainen jolle tuo sivu on tuntemattomampi saa itse perehtyä heidän sivustoonsa.

Mutta blogissa mainostamisesta siis. Pyrin pitämään oman blogini suhteellisen siistinä mainosbannereista. Ehkä erillinen sivu jossain vaiheessa kaikille tarjouksille joita lukijat pääsevät kauttani hyödyntämään.

Mainostamisen edut

Mainostamisesta voi hyötyä yllättävän moni. Kun näet sivustolla mainoksen, saatat ajatella, että tuo mainos vain mainostaa jotain tuotetta ja pyrkii saamaan sen myydyksi. Todellisuudessa asia ei ole niin yksinkertainen, vaan tuon mainoksen kautta hyötyy yllättävän moni.

Eli kun sivustolla on mainos niin tietenkin tämä sivusto saa joko mainoksen näyttämisestä tai sen kautta tehdystä myynnistä tietyn osuuden. Myös mahdollisesti mainoksen uhri hyötyy siitä ja saa mainoksessa nähdyn tuotteen alennettuun hintaan tai jotain muuta pientä etua. Tämän lisäksi mainos tulee luultavasti sivulle jonkin erillisen mainontaan keskittyvän yrityksen kautta. Eli myös tämä yritys joka mainoksen on sinulle antanut hyötyy siitä. Eikä siinä vielä kaikki, vaan tietenkin vielä tämä itse mainoksessa näkyvä yritys hyötyy kun saa myydyksi palveluitaan.

Näin ollen yhden pienen mainoksen näyttäminen sivustolla hyödyttää yllättävän montaa osapuolta.

Mainostamisen uhat

Entä mainostamisen uhat? Onko mainostamisesta haittaa?

Itse uskon, että voi hyvinkin olla. Sivusto, joka pursuaa mainoksia ja näytöllesi ponnahtelee mitä erilaisia mainoksia kesken lukemisen tai sivun lataamisen saattaa olla punainen vaate suurimmalle osalle lukijoista, itseni mukaan lukien.

Mikään ei ole niin epämiellyttävää kuin lukea tai katsoa jotain kun tämän keskeyttää täysin turhanpäiväinen mainosta näytöllä. Yleensä siinä vaiheessa vaihtuu video, tai lukija saattaa etsiä toisen lähteen josta lukea asiasta.

Yksinkertaistettuna siis mainonnassa tulee keskittyä sisältöön perustuvaan mainontaan ja hoitaa se maltillisesti. Mainosten määrällä ei pysty korvaamaan mainonnan laatua.

Yhteenveto

Mainonta voi olla monelle osapuolelle tuottavaa toimintaa kunhan hoitaa mainonnan siististi ja käyttäjäystävällisesti. Panostaa laatuun eikä määrään, sekä pitää huolen, että pystyy seisomaan mainostamiensa tuotteiden takana.

Tavoitteena on saada luottamus lukijoihin ja antaa mahdollisuus pieniin etuihin blogiani seuraamalla.

Tämä vuosi on mennyt pääasiassa opiskelemalla ensinnäkin tätä blogin pitämistä mutta nyt myös hieman tuota mainonnan maailmaa. En tosiaankaan vielä ymmärrä sitä läheskään täysin mutta toivottavasti opin tässä ajan saatossa pikkuhiljaa.

 

Toivotan kaikille lukijoille rauhaisaa joulun aikaa :).
Itse täytyy vielä maanantaina hoitaa viimeisetkin työt alta pois ennen kun pääsen joulun viettoon.

4 Comments

 1. Nimetön
  17 tammikuun, 2020

  Itsekin hairahdin kerran tilaamaan vaatteen yhdeltä sivustolta, jonka mainos pyöri sosiaalisessa mediassa. Mutta ei ollut todellakaan hyväkuntoinen vaate. Itse tykkään katsella joitakin mainoksia, mutta kyllä harkitsen nykyisin enemmän ostamista.

  Vastaa
  1. Bisnesmies
   17 tammikuun, 2020

   Tuossa olen täysin samoilla linjoilla. Jotkin mainokset ovat ilo silmälle ja niitä on mukava katsella. Tuollainen mainos joka näyttääkin hienolta ja laadukkaalta toimii carmasti paremmin kuin nuo nopeasti toteutetut hieman rujon näköiset kyhäelmät.

   Nykyään on kuitenkin suhteellisen helppoa/halpaa saada joko tehtyä tai tilattua laadukkaan oloista mainosta joten ei niistä oikein voi itse tuotteesta mitään päätellä. Tästä johtuen myös itse harkitsen hyvin tarkkaan pelkän mainoksen perusteella ostamista ja perehdyn mahdollisimman hyvin tällaisiin tuotteisiin ennen ostoa.

   Vastaa
 2. Hirvonen
  20 tammikuun, 2020

  Mainostamien on hyvä asia jos se on tehty oikein. Blogimainonta on hyvä kun haluaa kohdentaa ja kuten sanoit, lukija tietää että olet itse kokeilut jo mainostettavaa asiaa. Kun taas valomainos voi olla parempi vaihtoehto silloin kun halutaan tavoittaa laajemmin ihmisiä.

  Vastaa
  1. Bisnesmies
   20 tammikuun, 2020

   Juurikin näin. Tämä blogimainonta on itselle vielä täysin uutta. Tällä hetkellä elämässä on niin paljon muita asioita jotka vievät aikaani, etten oikein ole kerennyt tähän perehtymään. Kun saamme kotona asuntoa koskevat asiat kuntoon ja työkiireet hellittävät aion perehtyä hieman paremmin tähänkin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top