Kuukausittaiset pakolliset menot

Mainitsin heinäkuun yhteenvedon yhteydessä, että olen vihdoin saanut laskettua kuukausittain pakollisista menoista koostuvat kulut. Mitä nämä kulut ovat ja paljonko niitä kertyy? Siitä kerron seuraavaksi

Mitä ovat pakolliset menot?

Pakollisiksi menoiksi lasken sellaiset kulut jotka uusiutuvat joka kuukausi tai joissain tapauksessa hieman harvemmin.

On hyvä huomioida se, että vaikka puhun pakollisista menoista, ei se tarkoita kuitenkaan sitä, että tuo kulu on nyt ja tulevaisuudessa aina pakollinen. Ehkä parempi sana voisi olla kuukausittain uusiutuvat menot. Pitäydyn nyt kuitenkin tuossa pakollisissa ja kerron mistä omat pakolliset menoni syntyvät.

Mistä pakolliset menoni sitten koostuvat?

Otan ensin esimerkiksi huhtikuun tältä vuodelta:

 • Suurimmat pakolliset menot syntyvät lainojen lyhennyksistä. Tällä hetkellä maksan kahta asuntolainaa, sekä yhtä remonttilainaa. Näistä tulee kuluja joka kuukausi noin 750e.
 • Seuraavaksi suurin kulu on kuukausittain perheemme yhteiselle tilille siirtämäni 500e.
 • Sijoitusasunnon vuokratuloista tulee maksaa verot. Maksan verot joka toinen kuukausi ja tämä on noin 340e.
 • Sijoitusasunnon yhtiövastike tulee maksaa joka kuukausi, noin 140e.
 • Kännykkälaskuista tulee hieman alle 70e tällä hetkellä joka kuukausi.
 • Luottokortilta maksan spotifyn, sekä icloud-tilan kuukausittain. Yhteensä 18e
 • Kuntosali 45e.

Yhteensä 1860e

Tähän päälle tulee vielä sitten autoista maksettavat ajoneuvoverot, liikennevakuutukset, sekä autovakuutukset.

Näitä on hieman haasteellisempi eritellä kuukausittain, sillä osa maksetaan joka toinen kuukausi, osa joka kolmas kuukausi ja olisiko yksi kerran vuodessa.

Riippuen siitä miten nämä jaksot osuvat päällekkäin, saattaa kuukauteen tulla parhaillaan noin 100e lisää pakollisia menoja.

Näiden lisäksi on sitten vielä niin poikani vakuutus kuin koiramme vakuutus. Näiden suuruutta en tiedä, sillä vaimoni maksaa ne ja nappaa osuuteni suoraan tililtäni.

Karkeasti voisikin siis ajatella, että kuukautena jolloin maksettavaksi osuu autojen vero/vakuutusmaksuja, sijoitusasunnon verot ja vaikkapa koiran vakuutus, olisi pakolliset menot noin 2000e. Tämä siis laskettu sillä oletuksella, että vaimokin on jo töissä ja maksaa osansa vakuutuksista. Tällä hetkellä summa olisi ehkä 2100-2200e.

 Aika paljon menoja mutta nettotulojen ja vuokratulojen jälkeen humputteluun jää silti vielä vähintään 500e.

Mutta joka toinen kuukausi...

Joka toinen kuukausi onkin sitten erilainen. Koska maksan vuokratuloista veroja vain joka toinen kuukausi tarkoittaa se sitä, että jokatoinen kuukausi minulle jää melkein 350e enemmän säästettäväksi.

Sinänsä hullua, että katson juuri tässä omia excel taulukoitani, joihin olen näitä kuukausittaisia pakollisia menoja listannut ja esimerkiksi toukokuun pakollisista menoista kertyi 1580e.
Toukokuun yhteenvedosta voi kuitenkin havaita menoja olleen 2355e, eli melkein 800e ”ylimääräistä.” Noh, tuosta on toki 140e laitettu säästöön/sijoitukseen ja on syntynyt kuluja bensasta, autohuolloista ym.

Ajatus kuitenkin on se, että kun vaimo palaa töihin ja maksaa osansa kuukausittaisista menoista, olisi joka toinne kuukausi pakollisten menojen jälkeen vielä 1000-1200e ylimääräistä. Tästä saisi hyvin jo sijoitukseen useita satasia ja alkaisi pikkuhiljaa osakesalkkukin paisua.

Mutta kuten kaikki tiedämme, ei se säästäminen ole kuitenkaan ihan niin yksinkertaista vaan aina löytyy niitä yllättäviä kuluja jotka sitten syövät sitä ennalta ajattelemaasi säästösummaa.

Pienistä puroista syntyy suuri joki

Kuten sanontakin kuuluu ”pienistä puroista syntyy suuri joki”, pätee sama asia myös raha-asioihin. Pieniä muutamien eurojen, ehkä kymppien maksuja kertyy pitkin kuukautta sinne tänne tehden lopulta yllättävän ison kokonaissumman.
Tämä pienistä summista koostuva isompi summa on vielä salakavala, sillä se on sellainen, jota tavallisesti ei ehkä tule ajateltuakaan ja johon ei välttämättä kiinnitä huomiota vaikka selailisi tiliotteita ihmetellen mihin rahat ovat taas kadonneet.
Nuo ovat sellaisia kuluja joihin havahtuu vasta tehdessää tarkempaa tarkastelua menoihinsa. Ainakin itselläni asia on näin.

Nykyään itselläni rahankäyttö on sen verran harkittua ja tietoista, että osaan hieman jo ennustaa ennen erittelyn valmistumista tuon pienistä maksuista koostuneen summan suuruutta. En eurolleen enkä kymmenen euron tarkkuudella mutta sanotaanko satasen tarkkuudella.
Osittain myös siitä syystä, että nykyään pyrin minimoimaan nuo pienet kulut ja pikkuostokset.

Eli suosittelen taas kerran niille, jotka painivat tiukan budjetin kanssa kuukausittain, eivätkä ole tarkasti perehtyneet mihin rahaa kuluu: Ottakaa excel tai ruutuvihko käyttöön ja eritelkää kaikki kuukauden menot ja tarkastelkaa niitä.

Blogin kuluista

Mainitsin blogista syntyneen yllättäviä kuluja. Pitää paikkansa.
Huomasin tässä yhtenä päivänä PayPalista tulleen ilmoituksen, että vuosittain toistuva maksu 25,82€ veloitetaan luottokortiltani (tai 29,90usd taisi se summa olla mutta euroina lähti tuo.) Hieman hämmästytti tuo, mutta ilmeisesti se on tämä blogin teema josta maksan.

Onko se sitten järkevää maksaa tästä? Ei varmaan. En varmaan saa siitä mitään hyötyä, sillä jos oikein ymmärsin niin ainoa hyöty mitä tuosta maksamisesta sain oli se, että sivun alalaidasta lähti jokin teksti pois jossa oli maininta tästä teeman kehittäjästä tms.

Hölmön hommaa ehkä maksaa mutta tulipahan taas maksettua. Voi olla, että olen sen ennenkin maksanut mutten löytänyt ainakaan vuoden takaisista yhteenvedoista mainintaa tuosta.

Blogille minulla on ollut aluksi budjetoituna summa X. Tämä summa ei ole näkynyt missään, sillä olen pitänyt sen täysin erillään kirjanpidosta. Tuolta tililtä olen maksanut kaikki blogista syntyneet kulut. Tällä hetkellä siellä on vajaa 100e eli kyllä sillä vielä ainakin vuosi 2021 pyöritetään blogia ilman yllättäviä kustannuksia.

Taisin siitä mainitakkin, että yksinkertaisimmillaan tämä blogin pitäminen ei ole alkuunkaan kallista puuhaa. Itsellä on mennyt nyt vuodessa noin 90e pakollisiin maksuihin tämän kanssa. Tai tuokin summa pitää siis sisällään vuoden 2021 heinäkuuhun asti maksetut maksut.
Pieniä lisäkuluja sitten syntyy pikkuhifistelystä mitä tulee mieleen tehdä.

Esimerkkinä tuo pikku-ukkeli sivun laidassa on sellainen josta menin maksamaan. Luullakseni tuo on ihan jostain adoben tms kirjastosta ostettavissa oleva tyyppi mutta itse hölmönä maksoin siitä moninkertaisen hinnan…

 

– Bisnesmies

2 Comments

 1. Will
  elokuu 5, 2020

  Kirjoituksiasi on mukava lukea, kun niihin voi samaistua paljon paremmin kuin monien sijoitusbloggaajien joiden tulot on luokkaa 4000-5000€ ja menot karvan yli 1000€. Jäähän tuosta reippaasti sijoitettavaa varallisuutta. Itsellä olisi sijoitusvuosia noin 30 jäljellä, mutta kamppailen yllättävien hankintojen ja säästöjen välillä. Sijoitettavaa jäisi per kuukausi muutamia satasia ellei niitä ylimäärästä hankintoja jostain aina ilmestyisi. Sitä kun ei enää tyydy opiskelijaelämän tasoon. Toisin sanoen vaurastuminen viivästyy jatkuvasti, täytyy yrittää palkankorotuksia hankkia mutta sekin vaatii aika paljon tuuriakin kokemuksen lisäksi. Tsemppiä sijoituksiin ja aurinkoista kesää!

  Vastaa
  1. Bisnesmies
   elokuu 5, 2020

   Kiitos, siihen pyrin vaikka hieman tämä anonyyminä kirjoittaminen varmasti vaikeuttaa asiaa.

   Excelissä tuo näyttää helposti siltä, että pitäisi jäädä mutta jotenkin nuo mainitsemasi yllättävät hankinnat vaan tuntuvat syövän joka kuukausi turhan paljon.
   Nyt kuitenkin tämän kuukauden pyrin vetämään nyörit mahdollisimman tiukalla. Eilen viimeksi löysin itseni jo dickjohnsonin verkkokaupsta shoppailemasta saippua kun tuli sähköpostiin hyvää tarjousta. Onnistuin kuitenkin jättämään tuotteet tilaamatta tällä kertaa.

   Palkankorotuksia itsekin koitan saada vaikka nykyisessä firmassa olen ollutkin vasta hyvin vähän aikaa. Toivottavasti tänä vuonna natsaisi niin sinulla kuin itsellänikin!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top