Kulutuksen minimointi

Kulutuksen minimointi saattaa tuntua helpolta…
Jätän pankkikortin aina kotiin, säilytän pankkitunnuksia töissä, pidän vain käteistä rahaa mukana tai muuta vastaavaa.
Todellisuudessa eläminen edellä mainitulla tavalla saattaa tuntua turvattomalta sekä hankalalta. Suurin syy tähän löytyy pankkikortista, joka luo osittain turvallisuuden tunteen. Nyky-yhteiskunnassa rahalla saa lähes mitä vain, joten tulipa eteen mikä tahansa ”tavallinen”/arkinen ongelma niin rahalla siitä selviää, jos ei muuten.

Kuinka siis edetä?

Itse lähtisin minimoimaan kulutusta ensin analysoimalla oman kulutukseni. Eli juuri tuolla tapaa kuin edellisessä postauksessani tein. Kyseisestä grafiikasta poimimme ne turhat ympyrän ”viipaleet” kokonaan pois.

Tässä tapauksessa siis seuraavat:
– Viihde 204,53€
– Elektroniikka 28,89€
– Pikaruoka 18,40€
– Muut osiota erittelemällä tarkemmin saisimme varmasti sieltäkin vähintään 40€ pois.

Näin meille jäisi siis kuukaudessa säästöön laitettavaksi melkein 300€ (291,82€).

Toistoista tavaksi:

Pelkällä yhden kuukauden erittelyllä tuskin saavuttaa vielä kulutustapaa, joka automaattisesti jättäisi kaiken turhan pois. Tämä vaatii harjoitusta ja pikkuhiljaa opettaa aivojasi omaksumaan järkevämpää rahankäyttöä.
En tarkoita nyt, että kaikki hauska, ”ylimääräinen” tai ”turha” tulisi jättää ostamatta. Tämän erittelyn tarkoitus on pääasiassa saada jokainen itse ymmärtämään se, mihin rahat menevät ja tarjota helppo tapa napsia osa ympyrän piiraista pois.

Ihmisen mieli on siitä veikeä, että usein asioiden ymmärtämiseen vaaditaan jotain konkreettista. Jotain, minkä voimme itse nähdä, kokea, tai jotenkin muuten havaita aisteillamme. Tämä sama pätee säästämiseen.
Jos nyt tilisi saldo on 100€, palkkapäivä on kuun 15. päivä ja olet tottunut elämään niin, että se mitä tulee se menee. Et luultavasti osaa ajatellakaan, että vuoden päästä tililläsi saattaisi olla 1000€, etkä enää stressaisi siitä, riittääkö rahat seuraavaan tiliin.
Kuitenkin, jos nyt erittelet viimeisen kuukauden menosi, haet sieltä ylimääräiset/turhat ostokset niin hyvin nopeasti sitä säästöön menevää rahaa löytyykin jopa 100euroa.
Eli seuraavana palkkapäivänä siirrätkin suoraan sen 100euroa toiselle tilille. Nyt tililläsi on 100euroa vähemmän käytettävänä ja elät samalla tapaa kuin ennenkin mutta vain vähentäen hieman sieltä täältä ostoksia.

Näin toimimalla tulet huomaamaan, että se entinen kulutus-tyyli on kokenut täyskäännöksen, etkä saakkaan enää mielihyvää tavaroiden ostelusta, vaan nyt mielihyvän lähde löytyy sieltä omalta pankkitililtä.

Kyseistä tapaa voi myös jatkojalostaa. Itse tulen käyttämään tämän blogin seurannassa mainitsemaani kolmen tai neljän tilin taktiikkaa. Eli palkan tullessa siirrän x-määrän kaikille tileille painottaen jotain (mahdollisesti hätävara-tiliä) hieman enemmän.
Säästämisen voi viedä helposti tästä myös seuraavalle tasolle. Tällöin siirrämme joka palkkapäivänä edellisestä palkasta tilille jääneet rahat näille säästötileille.

Ajatuksena tämä kaikki voi tuntua sekavalta, mutta toivottavasti tulet huomaamaan blogin edetessä sen toimivan.

Sateisin terveisin,
– Bisnesmies

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top