Kulujen kirjauksen helppous

Olen vuosien saatossa testannut useaa eri sovellusta, jotka on tarkoitettu kulujen seurantaan. Monet näistä ovat ihan toimivia perusperiaatteeltaan, mutta koska yleensä varsinkaan ilmaisversioissa ei kaikkea pysty säätelemään tai muuten jotain on rajattu, niin en koskaan ole niitä pidemmän aikaa pitänyt käytössä.

Nyt sain kuulla ensimmäistä kertaa ilmeisesti muutaman vuoden jo toiminnassa olleesta Pennosta  ja päätin tutustua siihe.

Penno on siis ”nettisovellus”, joka mahdollistaa omien menojen/tulojen kirjauksen. Palvelu on maksuton ja kaikkien käytettävissä.

Alkusanat

Ensituntuma sivuista on miellyttävä. Sivut vaikuttavat laadukkailta ja hyvin toteutetuilta (näin tavallisen käyttäjän silmin, jolla ei syvempää tietämystä näistä asioista ole). Ennen rekisteröintiä olisin halunnut nähdä selvästi mitä palvelu tarjoaa. Kuvia sivuista lyhyine selityksineen, sekä mahdollisista graafeista jota sivusto piirtää. Ainoa tieto mitä tulevasta löysin oli lyhyt videopätkä, joka ei sekään niin mahdottomasti selkeyttänyt odotuksiani.

Päätin kuitenkin antaa mahdollisuuden ja rekisteröityä. Erittäin suuri plussa siitä, että sivuille rekisteröinti ei vaadi mitään tietoja itsestäsi sähköpostin lisäksi. Eli syötät vain sähköpostin ja valitsemasi salasanan ja olet valmis aloittamaan. Mahtavaa, yksinkertaista ja harvinaista. Nykyään kun tuntuu, että jokapuolella yritetään kerätä käyttäjistä mahdollisimman paljon tietoa. Kävin läpi ehdot sekä tietosuojan ja ainut mitä sieltä löytyi oli:

Käyttäjistä kerätään ainoastaan seuraavia tilastollisia tietoja eikä niistä voi tunnistaa yksittäistä käyttäjää:

  • käyttäjien lukumäärä (kokonaismäärä ja uudet käyttäjät kuukausittain)
  • käyttäjien ikä- ja sukupuolijakaumat
  • käyttäjien tulo- ja menojakaumat

Penno ei tosiaan vaadi sinulta mitään tietoja sähköpostin lisäksi, joten eihän tuo mitään silloin haittaa. Eikä tuo siis haittaa periaatteessa vaikka omat tietosikin ilmottaisin. Oma kantani on vain mielummin välttää numeron ja sähköpostin jakamista kyselyjen pelossa.

Käyttö

Exceliin tottuneena vaikutti alkuun hankalalta liikkua pääasiassa hiirellä ympäriinsä. Nopeasti homman juju kuitenkin kävi selväksi ja tuo kirjaaminen oli erittäin yksinkertaista. Käyttönopeudessa tuo ei kilpaile excelin kanssa, mutta jos päivittäin syöttää menot/kulut niin ei tuolla ole merkitystä.

Pennon etusivu

Etusivulta löytyy heti tiedot rahatilanteestasi ja pääset aloittamaan kulujen ja menojen kirjaamisen.

Penno mahdollistaa eri kategorioiden luomisen, sekä tarjoaa muutaman suhteellisen yleisen kategorian valmiiksi. Kategorioita voi muokata jälkikäteen, enkä ainakaan testaillessani löytänyt, että niiden määrää olisi mitenkään rajoitettu.

Eli käytännössä homma menee niin, että kun kirjaat tapahtuman niin ilmoitat vain summan, valitset kategorian ja päivämäärän ja homma selvä. Halutessasi voit vielä kirjoittaa selitteen mitä maksu/tulo tarkalleen koskee, tai asettaa vaikka sen toistumaan viikottain. Toistuvuudesta löytyy kattava valikoima eri vaihtoehtoja päivittäisestä kerran vuoteen.

Selkeän yksinkertainen kirjaussysteemi.

Oletuksena kuukausijakso alkaa kuukauden ensimmäinen päivä. Tätä kuitenkin pystyy muokkaamaan asetuksista (mikä on erittäin hyvä ominaisuus mielestäni) ja esimerkiksi omassa tapauksessani kuukausijakso alkaisi aina 15. päivä. Myös tähän asetukseen löytyy kattava tarjonta eri vaihtoehtoja, tarkalleen ottaen kaikki mahdolliset. Iso plussa!

Kun kuukausi on ohi tai jos haluat kesken kuun tietoja, löytyy ne kätevästi etusivulta. Sivu näyttää kaikki tapahtumat, yhteenvedon menoista, käytettävissä olevat rahat sillä hetkellä, sekö laskee päivittäisen kulutuksesi. Tämän lisäksi löytyy myös ”piirakka”-graafi, josta näet kunkin kategorian osan yhteenlasketuista menoista.

Kirjaamasi menot/tulot helposti tarkasteltavissa, sekä graafi helpottamassa suurempien kuluerien löytämistä.

Halutessasi voit myös rajata kuukauden tapahtumat tietyn kategorian mukaan helpottaaksesi vaikka tietyn maksun/tulon löytämistä kaikkien tapahtumien joukosta.

Helpottaakseen käyttöä entisestään, tarjoaa Penno mahdollisuuden kirjata suunniteltuja tuloja ja menoja. Tarkoittaa sitä, että voit kirjata esimerkiksi palkkasi sieltä toistumaan kuukausittan. Tällöin sinun ei tarvitse huolehtia sen kirjaamisesta enää. Sama pätee menoihin. Vuokrat, lainanlyhennykset ym. kirjauksen voi automatisoida ja näin vähentää itseltä vaadittua aikaa ja vaivaa. Iso plussa tästäkin.

Toistuvan tapahtuman lisääminen yhtä helppoa kuin normaalisti kulujenkin kirjaaminen.

Eikä siinä vielä kaikki. Penno laskee ja ilmoittaa paljonko sinulla on rahaa säästössä. Voit myös asettaa säästötavoitteen vaikka vuoden päähän ja Penno seuraa sen toteutumista, piirtää graafia, ilmoittaa paljonko kuukaudessa tulee säästää päästäkseen siihen, sekä laskee vielä milloin tuo tavoite tulee täyttymään jos jatkat samaa rataa kuin tähän asti.

Viimeisenä vielä löytyy pari eri graafia, joista voit katsella tulojasi, menojasi ja säästöjäsi joko kuukausi- tai vuositasolla, sekä graafi joka näyttää kulutusjakaumasi haluamaltasi ajalta. Kuukauden kirjauksilla tuo ei vielä tarjoa siis mitään hienoa grafiikkaa, mutta pidemmällä aikavälillä sieltä ehkä saa ihan mielenkiintoista dataa ulos.

Yhteenveto

  • Helppo käyttää
  • Sopivasti muokattavissa
  • Toistuvien maksujen/tulojen automatisointi kirjauksiin
  • Mahdollista käyttää anonyymisti
  • Mahdollistaa erilaisten säästötavotteiden asettamisen
  • Tarjoaa tärkeimmät graafit perustuen kirjauksiisi
  • Chat ongelmatilanteiden varalle (Chatin ollessa kiinni voit jättää viestin)

Yhteenvetona Pennosta sanoisinkin, että erittäin toimiva ja yksinkertainen palvelu. Helppo, nopeasti opittavissa, sekä sopii kaikille nuorista vanhempiin, jotka haluavat seurata rahankäyttöään.
Suuri plussa mahdollisuudesta kirjailla tapahtumia anonyymisti.

Itselleni kuitenkin excel jää jatkossakin käyttöön, mutta voin suositella Pennoa kaikille, joille nuo sen tarjoamat asiat riittävät (eli luultavasti suurimmalle osalle). Sivusto toimi hyvin niin tietokoneella kuin kännykällä, enkä oman testijakson aikana havainnut mitään ongelmia.

Tarkkaa rahankäytön seurailua jatkaen,
– Bisnesmies

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top