Kevään kuulumisia

Aaaaaaargh… Pakko kirjoitella vaikkea ole niinkään edes asiaa. Vituttaa niin suunnattomasti tuo viimekuun sähläily, että kirjoittelen hieman ajatuksiani.

-6100€ - Kauanko se syö miestä

Kuten kirjoittelin, otin viimekuussa tuollaisen noin 6000e arvoisen kokeilun erilaisiin viputuotteisiin ja hävisin kaiken.

Salkun käyrä viimeiseltä 3kk näyttää seuraavanlaiselta:

Päällimmäisenä mielessä on ajatus, että kauanko menee vääntää tuo käyrä tuolta takaisin plussalle. Ehkä tuosta voisi ottaa jonkinlaisen haasteen, että nopeastikko se onnistuu.

Kuuntelin tuossa yksi päivä Ylen Pörssipäivää ollessani koiran kanssa lenkillä. Olikohan se jakso jossa Mikael Jugnerkin oli vieraana. Oli mikä oli, keskustelivat he siellä näistä romahduksista ja siitä, miten ne saavat monet ihmiset lopettamaan koko sijoittamisen. Uskon täysin tuon, sillä tämä oma kikkailuni toi valehtelematta mieleen sen, että kiinnostaako koko touhu enää tippaakaan.
Aion kyllä jatkaa, ei siitä ole kyse. Toki nyt on himmattava ja kerättävä taas ensin hieman säästöjä itselle ennen kuin alkaa puskemaan tuonne suurempia summia. Oma pörssi on tällä hetkellä suoraan sanottuna pohjamudissa.

Siten tuo on kuitenkin vaikuttanut, että nyt ei ole kiinnostanut lainkaan lukea mitään liittyen sijoittamiseen ja pörssipäivänkin kuuntelu on ollut hieman pakkopullaa. Menee siis hetki toipua tästä ja kerätä itsensä kasaan taas.

Tuo summahan ei sinällää kerro mitään vielä. Eli jos tililläni olisi vaikka miljoona niin eihän tuo 6000e tappio tuntuisi niin pahalta, mutta itselle tuo oli tosiaan yli 60% käteiskassasta (sisältää myös säästötilit siis).

Noh, näissä tällaisissa tilanteissa on se hyvä puoli, että täältä on jollain tapaa helpompi ponnistaa ylöspäin kuin vajota takaisin alaspäin. Ainakin itselleni tällainen omatoiminen isku leukaan toimii hetkellisesti hyvänä motivaattorina ottaa härkää taas sarvista ja karsia ylimääräisiä kuluja.

Toki taas on shoppailtukin, on ostettu uutta istuinta pojalle, kärryä fillarin perään ym. mutta ne ovat olleet aika pakollisia.

2020 Tavoitteet

Tavoitteita tälle vuodelle oli se 5000e suuruinen osake/rahastosalkku. Tavoite oli kova jo alkujaankin itselleni mutta tällä hetkellä näyttää erittäin epätodennäköiseltä tuon täyttyminen.

Tällä hetkellä salkun arvo (OST+AOT) on vähän reilu 600e.

Jos tuon 5000e olisi jakanut tasan, olisi kuukausittan täytynyt laittaa 417e Nordnettiin. Tällä hetkellä tulisi salkussa olla siis jo tämä kuukausi mukaanlukien lähes 1700e. Eli reilu tonni tullaan perässä.

Tästä eteenpäin siis 550e/kk. Mahdoton noin ajateltuna mutta ehkä jollain tasolla vielä mahdollinen jos kaikki menisi nappiin. Eli saisin sen 1000e jonka lainasin kaverilline aikanaan takaisin ja veronpalautukset siihen päälle. Noh, spekulointia spekulointia, aika näyttää kuinka käy.

Eli vaikka tilanne nyt on mikä on niin pidän tuon tavoitteen edelleen samana.

Kevyen lompakon kirous

Jos olet lukenut blogiani olet ehkä saanut muodostettua jonkinlaisen kuvan rahankäytöstäni. Lyhyesti sanottuna olen erittäin huono säästämään. Koko homman idea oli ja on edelleen siinä, että tämän avulla pyrin saamaan oman taloudenhallinan seuraavalle tasolle. Pelkästään itsekseni kirjaa pitäen saattaisin hieman oikaista välillä tai unohtaa välillä koko touhun mutta näin kun päivittelen tätä tänne niin tulee oltua huomattavasti tarkempi.

En ole juurikaan menneisyydestäni kirjoitellut, enkä vieläkään kirjoittele. Osasyy tähän huonoon säästäväisyyteen tulee kuitenkin varmasti sieltä. Olen varmaan maininnutkin, että olen aikanaan elänyt niin, että välillä palkka oli tuhlattu samana päivänä kuin se tulikin ja aina sitä kuitenkin pärjäsi seuraavaan palkkaan.
Väitän, että tämän elämäntyylin johdosta oma rahanarvon ymmärrykseni on muuttunut. En osaa täysin selittää mitä tällä tarkoitan mutta en osaa arvostaa enää rahaa siinä määrin mitä ehkä pitäisi.

Toisaalta tuossa on myös hyvät puolensa. En oikein stressaa rahasta. Eli kun olen siihen niukkaan elämiseen tottunut niin en osaa enää ”pelätä” sitä tilannetta, että rahat olisivat lähes loppu.

Mutta tämä viimekuinen kyllä osui syvälle sydämeen. Voisiko tästä päätellä, että ehkä jollain tasolla tämä kirjanpito ym. on auttanut palauttamaan tuota rahantajua ym. kun otti niin koville tuollainen tappio?

Verotus

Nyt kun tuota tappiota tuli noin suuri määrä niin yksi asia on nyt selvitettävänä. Eli jos teen tappiota osakkeilla 6000e tänä vuonna, niin onko tämä suoraan vähennettävissä esim vuokratuloista?

Eli normaalisti maksan vuokratuloista veroja vuodessa  reilu 2000e, sanotaan vaikka 2000e helpottaakseni tätä laskua. Kolmessa vuodessa siis sen 6000e.
Jos oletetaan etten tee lainkaan voittoa osakkeilla seuraavaan kahteen vuoteen (enkä siis tänäkään vuonna), niin eikö silloin tarvitse maksaa vuokratuloista lainkaan veroja? Vai kuinka nuo osaketappioiden vähennyt pääomatuloista mahtaa mennä.

Selvittelen asiaa jossain välissä tänä vuonna ja kirjoittelen kun homma selkenee. Ei se kyllä ihan noin voi uskoakseni mennä, tuntuisi jotenkin hassulta saada se vähän kuin takaisin.

Paljon opittavaa vielä mutta pikkuhiljaa.

Keväisin terveisin,
– Bisnesmies

1 Comment

  1. Bisnesmies
    huhtikuu 21, 2020

    Niin tuossa wc:ssä ollessa tuli mieleen, että meneekös tuo sittenkin niin, että jos vuokratulot ovat vaikka 10 000e/v ja veroa menee 3000e. Tällöin vähentäisin sen 6000e tuosta 10 000e ja jäljelle jäisi 4000e ja tästä 4000e maksaisin siis vielä veroja sen 1200e. Eli periaatteessa tuossa tapauksessa 6000e tappioista osakkeissa saisi vuokratulojen veroista ”hyvitystä” 1800e seuraavalle vuodelle?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top