Alkuvuoden kuulumisia

Vuosi startattu erittäin energisenä ja motivoituneena. Työrintamalla menee hyvin, töitä riittää ja äijä viihtyy. Kotona rempat hyvällä mallilla ja toivottavasti kuukauden sisään valmista.

Remonttia varten kävin ihan puhelimen välityksellä keskustelun lainasta ja otin 20ke lainan ”varoiksi” ihan sopimuksen allekirjoitusta vaille valmiiksi. Toki jos tuon lainan otan, tarvitsee tilata vielä isännöitsijäntodistus vakuudeksi käyttämästäni asunnosta ja se maksaa sen 70e mutta muuten se odottelee siinä jos tulee tarve.

Ainut mikä nyt laahaa on tuo omasta kehosta huolehtiminen. En ole taas saanut aikaiseksi lähteä urheilemaan varmaan pariin viikkoon. Jotenkin täällä kotona tuntuu hommia riittävän niin paljon, ettei mukamas aikaa löydy.
Olen mestari aikatauluttamaan esimerkiksi vaimon päiviä mutta mitä omaan aikatauluttamiseen tulee niin sitä en hallitse en sitten yhtään. Tai no, kai se kaikki johtuu vain omasta laiskuudesta. En vain saa aikaiseksi ja sen kyllä huomaa. Alkaa vatsa pyöristyä ja pikkuhiljaa energiatasot laskea (vaikka juuri kehuinkin miten energisesti on vuosi lähtenyt käyntiin.)

Raharintaman kuulumisia

No mitäs sitten raharintamalle kuuluu. Tänään juuri kävin tämän kuun menoja läpi ja huomasin, että on hieman lähtenyt lapasesta silläkin saralla. Liian usein on tullut haettua eväät ja aamupala työmatkalla marketista. Muutamia menoja on tullut alkukuussa joita en yksinkertaisesti osaa yhdistää yhtikäs mihinkään. Summat näissä on joitain kymppejä (isoin oli jotain 50e luokkaa) mutta en vain keksi mitä ne ovat. Summien ollessa kuitenkin noin pieniä niin en jaksa niitä miettiä sillä en usko, että ainakaan mitään kortin varkaustta on tapahtunut vaan yksinkertaisesti olen jotain täysin turhaa ostanut ja samantien unohtanut asian. Itseasiassa toinen on 14e ostos ja toinen 53,44e ja noista ei ole mitään hajua, eikä tiliotteeltakaan selvinnyt mikä yritys on kyseessä.

Anyways  (ärsyttää muuten suunnattomasti jos viljellään englantia ja suomea sekaisin mutta teen sen nyt tietoisesti, koska ainakin mainonnassa toimii mainokset jotka herättävät tunteita, oli ne sitten negatiivisia tai positiivisia) nuo mysteerikulut ja eväs/aamupalakulut ovat ainoat täysin turhat tähän mennessä. Yllättäviä tullut sairaalakuluista (vajaa 100e), hammaslääkäristä (vajaa 100e, ensi kuussa poraukseen ja hinta-arvio +350e), flunssa vaivasi ja hain apteekista läjän kurkkupastilleja (reilu 30e), sekä makselin vuokralaiselle ylimääräisiä vesimaksuja takaisin.

Noin karkeasti katseltuna kuukausi näyttää ihan hyvältä vaikka punaiselle meneekin.

Käteiskassa on huvennut lähes olemattomiin. Taitaa 150e olla sitä jäljellä. Pientä pihahommaa ollut ja ne syöneet sieltä leijonanosan.

Mutta kyllä se tästä kun saadaan rempat ja hampaat kuntoon niin palataan vihreelle. Projektiksi (kaikkien muiden projektien rinnalle) voisin ottaa tavoitteen pitää maaliskuusta alkaen kaikki kuukaudet vihreinä. Vaatii toki hieman suunnittelua mutta ei mahdoton tehtävä.

Kirjanpidon helppouden vaikeus

Jos olet seurannut blogiani pidempään, tiedät varmasti, että olen nyt puolisen vuotta pitänyt erittäin tarkkaa kirjaa menoista ja tuloista. Eli varmasti moni olettaisi tässä tapauksessa minun tietävän vaikka paljonko kuukaudessa minulla on ”ylimääräistä” tuhlattavana.
Asia ei kuitenkaan ole näin. Minulla ei ole hajuakaan kuukauden pakollisten menojen määrästä. Lasken tuon kuukauden aikana pari kertaa yleensä ihan ajankuluksi ja aina saan tulokseksi, että minulle pitäisi jäädä välillä jopa 700e/kk plussaa. Kuitenkaan näin ei koskaan käy vaan aina pyöritään lähellä nollaa.

Eli tämä kirjanpito ei toimi kohdallani niin kuin sen toivoisin toivovan.

Tästä syystä teen tulevaisuudessa tähän pieniä muutoksia. Periaatteessa homma pysyy samana. En vielä tiedä otanko kaikkea tätä tänne blogin puolelle  vai pidänkö itsellä excelissä mutta tästä on kyse:

 • Kuukauden toistuvien/pakollisten menojen kartoitus ja kirjaus ylös.
 • Budjetointi prosenttitasolla, eli esimerkiksi asumiseen nettopalkasta x%, säästöön x% jne.
 • Vuokratulojen hallinta uudelle tasolle
 • Exceliin pientä päivitystä kulutuksen/säästöjen kirjauksen osalta.

Kaksi ensimmäistä on varmasti päivänselviä teille mutta mitä sitten tarkoitan näillä kahdella muulla.

Ensinnäkin tähän asti olen pitänyt vuokratilillä ihan sattumanvaraista summaa. Vakuus, vuokratuloja, palkkaa ym on ollut siellä mutta nyt tilanne muuttuu. ”Nollasin” tuon tilin, eli jätin sinne vain vuokralaisen vakuuden. Tämän jälkeen aina kun vuokra kilahtaa sinne, otan siitä lainanlyhennyksen ja yhtiövastikkeen verran käyttötililleni josta ne maksan. Näiden lisäksi joka toinen kuukausi maksan vuokratuloista verot tuolta tililtä.
Näin pysyn kartalla siitä, paljonko vuokratuloista kertyy voittoa, sillä tällä hetkellä tuokin asia on ihan arvauksen tasolla vain.

Tuo toinen asia, eli excelin päivittäminen tarkoittaa siis sitä kun tähän asti jos esimerkiksi olen siirtänyt säästöön 50e niin se on näkynyt vain menoina kirjauksissa. Näin ollen tuo ilmoittamani säästö% ei tietenkään pidä paikkaansa vaan sen tulisi olla suurempi.
En ala menneitä kuukausia muuttelemaan vaan pyrin tekemään nuo muutokset ennen kuunvaihdetta, jotta tämä vuosi pitäisi paremmin paikkansa noiden osalta.

Vuosi 2020 - Sijoitukset

Kuten viimeksi kirjoitin sanoin ottavani tavoitteeksi tälle vuodelle 5000e salkun nordnettiin. Aloittelin tätä projektia hieman jo.

Avasin Osakesäästötilin tuonne Nordnettiin ja talletin 500e sinne.
Tämäkin muuten näkyisi kirjauksissa kuluina vaikka oikeasti menee sijoituksiin.
Lisäksi pamautin 110e ihan Arvo-osuustilille, ostin 50eurolla suomen superrahastoa, sekä  tein tuon automaattisen kuukausisäästösysteemin taas aktiiviseksi. Eli joka kuukausi tuonne menee 100e josta 50e jää makaamaan tilille ja 50e menee rahastoihin. Pikkuhiljaa kun sinne kertyy tuota ”puskuria” niin siirtelen niitä OST-tilin puolelle ja ostan sieltä osakkeita.
Tuo 500e siellä osakesäästötilillä makaa vielä toimettomana. Pieni idea on mitä lähden sillä tekemään mutta täytyy hieman vielä perehtyä ennen ostoa.

Tämän lisäksi kasvatin Mintoksessa olevaa pottia hieman ja laitoin sinnekin 500e lisää. Siellä ”Net Annual Return” huitelee yli 10% paikkeilla joten ihan hyvältä näyttää.

En tosiaan ole mikään lukutoukka enkä normaalisti lue oikeastaan mitään. Näistä sijoitushommista innostuneena kuitenkin ostin kaksi kirjaa liittyen sijoittamiseen. ”Sijoita kuin guru” sekä ”Sijoittakaksi 7 päivässä”. Toistaiseksi ne odottavat yöpöydällä lukemista mutta tarkoituksena kyllä yrittää aloittaa ihan lähipäivinä niiden lukeminen.

Olen myös alkanut kuunnella Rahapodia sekä Yle Puheelta tulevaa ”Pörssipäivä” lähetystä. Nyt kun tuntuu että kiinnostus tähän touhuun kasvaa mitä enemmän tietoa löytyy niin imen nyt parhaani mukaan sitä niin kauan kuin innostusta riittää. Toivottavasti siis kymmeniä vuosia.

Siinä alkuvuoden kuulumisia. Palailen ehkä ensiviikonloppuna tammikun raporttien kanssa blogin ääreen. Mukavaa viikonloppua lukijoille!

– Bisnesmies

6 Comments

 1. Tom
  tammikuu 26, 2020

  Mukava kuulla uuden vuoden kuulumisiasi. Pystyn samaistumaan tuohon että ruokaostoksissa helposti lipsuu ylimääräisiin. Pahin virhe on mennä väsyneenä ja nälkäisenä kauppaan, josta helposti tulee tapa/kierre. Eli tästä osiosta saisi nipistettyä säästöihin lisää euroja kun ottaa ryhtiliikkeen. OST:n olen myös avannut ja sinne muutamia osakkeita ostellut. Kuukausisäästöt menee puskurirahaston täyttöön ja indeksirahastoihin, näiden jälkeen ylimääräinen osakkeisiin. Rahapodia tullut reilu vuosi kuunneltua, samoin Inderesin videot/podit kahlattua ja pari äänikirjaa kuunneltua. Noista kyllä oppii paljon. Äänikirjoissa hyvä puoli kun voi samalla touhuta muuta, esim. lenkkeily. Tsemppiä uuteen vuoteen!

  Vastaa
  1. Bisnesmies
   tammikuu 26, 2020

   Meillä nuo normaalit kauppareissut menee suht hyvin nykyään ja en edes muista milloin olisin siellä viimeksi sortunut vaikka karkkiin. Jotenkin nykyään tuo herkuttelu on jäänyt hyvin vähäiseksi eikä oikein edes tee mieli. Siitä olen tyytyväinen. Nämä pienimuotoiset eväs/aamupalaostokset ajoittuvat aina kyseiseen päivään, eli jos en vaikka ole jaksanut tehdä edellisenä päivänä ruokaa tai aamupalaa niin haen työmatkalla kaupasta nuo. Se on aina lähes 10e/kerta ja nyt tässä kuussakin noita tullut jo reilu 5 muistaakseni. Pieneltä tuntuu ostaessa mutta kun kaikki summaa niin iso raha.
   Itsellä on vielä pitkä matka noiden rahapodien parissa. En osaa keskittyä noihin jos teen samalla jotain muuta. Täytyy aina yrittää löytää ihan rauhallinen aika kun kuuntelee niin saa ajatuksella kuunnella.

   Kiitos kommentista, mukava kuulla teidänkin pohdintoja näistä asioista 🙂

   Vastaa
 2. Rahaton Nainen
  tammikuu 27, 2020

  Mulla kans välillä löytyy näitä ”Mitä ihmettä oon ostanu?” juttuja tiliotteelta. Mua on auttanut salapoliisityössä se, että googletan maksun saajan ja yleensä firman tietojen alta löytyy tieto onko kyseessä joku ravintola vai joku muu. Jos kyse on Klarnasta tai vastaavasta, löytyy yleensä sähköpostista maksu- tai tilausvahvistus saman päivän kohdalta, kuin ostos on tehty (eli kyseessä olisi joku nettiostos).

  Vastaa
  1. Bisnesmies
   tammikuu 27, 2020

   Tuota googlausta olen kanssa harrastanut ja yleensä se on tuottanut tulosta. Nyt täytyy myöntää, että kun tuo summa oli ”niinkin pieni” kuin 14,00€ niin en jaksanut tuolloin googletella. Olisinko googlettanut kun teen lopullisen yhteenvedon kuukaudesta? En usko. Ehkä tämä osittainen välinpitämättömyys tuollaisia summia kohtaan on yksi syy miksei rahaa tunnu jäävän taskun pohjalle.

   Jokatapauksessa nyt päätin googlata kun sain sinulta sopivasti lisäpotkua tuohon ja joksikin kahvilaksi se googlen mukaan osoittautui. Luulen kyseessä olevan jokin kebabbila ja nyt tätä lausetta kirjoittaessa taidan jopa tietää mikä ja milloin.

   Myös tuo toinen kummituskulu selvisi ihan avaamalla tuo maksu ja sieltä katsomalla. Oli ihan DNA:n lasku, summaltaan reilu 50e, eli sisälsi puhelinliittymän ja tämän osamaksuluurin osamaksun.

   Noh, jatkossa ehkä muistan ja viitsin hieman enemmän tuollaisia tutkia ennen kuin merkkaan haamukuluksi.

   Kiitos kommentistasi, toi mukavan energiapotkun työpäivän loppuun.

   Vastaa
 3. Janne
  helmikuu 10, 2020

  Meillä on avopuolison kanssa käytössä yhteinen ruokatili. Molemmat siirtävät saman summan tilille palkkapäivänään ja molemmilla on kortit tiliin. Tililtä tehdään kaikki ruokaostokset ja muut mitä sattuu kaupasta tarvitsemaan, hygienia tuotteet, taloudenhoitoon liittyvät pesuaineet yms. Tämä on mielestäni toimiva tapa ja helpottaa ennakoitavuutta kun ollaan asetettu summat sille tasolle, että se riittää kuukaudessa hyvin. Meillä on siis s-tili ja käytetään Prismaa lähes poikkeuksetta. Samalla hinaamme pikkuruisia bonuksia, mutta kuukaudessa niillä saa jo kelpo summia. Käytämme myös keräys- ja noutopalvelua. Teemme ruokasuunnittelun n. viikoksi ja kuittien tsekkailuden jälkeen tässäkin säästää. Sapuskaa sen verran reilummat määrät, että riittää eväät töihin niin säästää lounaskustannuksissa ja mielestäni omat eväät aina parempia kun valmiit folioaskit tai muoviruukut 😀

  Aloitin itse myös tarkemman tarkemman kuukausittaisten kulujen tarkastelun ja yrjö meinas lentää tammikuun jälkeen vaikka tiesinkin, että on normaalia kalliimpi kuukausi. Noh tästä opitaan ja toivottavasti pieniä asioita muuttamalla saadaan ”haamukulut” kuriin 🙂

  Vastaa
  1. Bisnesmies
   helmikuu 10, 2020

   Meillä on tosiaan täysin sama systeemi ja mielestäni erittäin toimiva ratkaisu. Itse en kannata sitä, että kaikki rahat olisivat yhteisiä vaan juuri tähän tyyliin, ett X-määrä tuloista yhteiselle tilille mistä maksetaan yhteisiä kuluja.

   Olen noita kuluja nyt sen puolisen vuotta(?) seurannut mutta vieläkin on paljon karsittavaa ja opeteltavaa. Kuten jossain vaiheessa kirjoitinkin niin ei minulla ole vieläkään mitenkään tarkkaa hajua ”pakollisista” kuukausittaisista menoista tai edes autovakuutuksista että kuinka usein ne menevät ja paljonko niihin menee.
   Helppohan tuokin olisi tarkastaa mutta en ole vielä sitä tehnyt.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top